03-11-12

Cath Luyten in quiz De Pappenheimers 2012


Cath Luyten in quiz De Pappenheimers 2012

De Pappenheimers is een quiz op Eén die bedacht werd door Tom Lenaerts. De quiz werd genomineerd voor een Gouden Roos en komt uit de stal van Woestijnvis. De titel komt uit het spreekwoord zijn pappenheimers kennen, wat zoveel wil zeggen als weten wat men aan mensen heeft.

Tom Lenaerts nam zelf de presentatie van de eerste drie reeksen voor zijn rekening, maar omdat hij het daarna te druk had met De Parelvissers, werd de vierde reeks gepresenteerd door Erik Van Looy. Vanaf de vijfde reeks doet Lenaerts het weer.

Het tiende seizoen (2011-2012) werd gepresenteerd door Steven Van Herreweghe. Deze keer omdat Tom Lenaerts aan een nieuwe fictiereeks, Met Man en Macht, werkt samen met Tom Van Dyck.

In het programma nemen drie teams het tegen elkaar op. Elk team bestaat uit twee OBV's (Onbekende Vlamingen) en een BV zoals Cath Luyten. Zij spelen achtereenvolgens de Kennismakingsronde, Verdeel en Heers (hierna valt het team met de laagste score af) en Geven en Nemen. Ten slotte speelt het beste team de Finale.

Het programma werd in 2007 bekroond met Humo's Prijs van de Kijker.

In de aflevering van 13 december 2009 (reeks 8 /afl 5) wonnen de vrienden Pieter-Jan Declerck en Ward Schouppe €12.600. Dit is het grootste bedrag ooit gewonnen in De Pappenheimers.

Spring-in-'t-veld Steven Van Herreweghe presenteert vanaf zondag 20 november De pappenheimers op Eén. Steven neemt de fakkel over van tv-monument Tom Lenaerts.

Ook dit seizoen zal bekend en minder bekend Vlaanderen met vereende krachten een bloedstollende quizstrijd leveren. Steven lichtte al een tip van de sluier en gaf al wat bekende namen weg: Dagelijkse kost-kok Jeroen Meus, één omroepster Evy Gruyaert, Cath Luyten, minister van Defensie Pieter De Crem en de Gentse burgervader Daniël Termont.

Hoe heet de levensgezel van Steven? En wat heeft hij met Bart Kaëll? Michiel vroeg hem uit na een draai aan het vragenrad.

Er komt een gruwelijk koude winter aan en dan heeft een mens iets nodig om het hart aan op te warmen. Saunabezoek of glühwein zijn prima opties, maar nog efficiënter is het om wekelijks af te stemmen op De pappenheimers. Dan begin je zelfs de zwaarste werkweek met de glimlach.

Het recept van de quiz blijft nagenoeg onveranderd, alleen heet de presentator deze keer Steven Van Herreweghe. En dat is goed nieuws, want niet eens zo diep in Steven zit een gevatte en meevoelende quizmaster verborgen, die er dit seizoen met het nodige vuurwerk uit springt.

Onder meer Jeroen Meus, Erika Van Tielen, Pieter De Crem, Gerty Christoffels, Daniël Termont, Elke Vanelderen, Evy Gruyaert, Cath Luyten, Christophe Deborsu, Ivan De Vadder, Vincent Van Quickenborne en Sabine Appelmans komen de duo's op een hopelijk prettige manier verzwakken.

Steven Van Herreweghe is niet het type mens dat vrijwillig geld geeft aan goede doelen. Maar in De pappenheimers doet hij het graag, omdat het geld niet van hem is en omdat die centen gaan naar het beste goede doel ter wereld: de hardwerkende Vlaming. Want ook in dit feestelijke tiende seizoen vormt die weer de ruggengraat van De pappenheimers.

In deze ronde krijgen drie teams met elk twee OBV's 15 vragen gesteld. De kandidaat die als eerste drukt stelt zijn ploegmakker in staat het goede antwoord te geven. Een goed antwoord levert 100 euro op, bij een fout antwoord moet de vraag doorgespeeld worden aan een BV zoals Cath Luyten in een van de kokers, die 100 euro kan verdienen voor de andere twee teams in geval van een goed antwoord. Vroeger werden de BV's in de kokers aan de kijkers getoond, in de laatste seizoenen hebben de kijkers hier, net als de deelnemers, het gissen naar.

Aan het einde van de eerste ronde kiezen de drie teams (het laagst scorende team eerst) een BV zoals Cath Luyten uit aan de hand van zijn/haar stem of van een viertal hints, en verdwijnen ze in de kokers. Daarin wordt beslist wie welk van de negen thema's speelt voor hoeveel geld.


CD&V-gemeenteraadslid Caroline Vanlerberghe en haar zus Katleen, die in Asse woont, hebben er in elk geval erg van genoten, ook al hebben ze de eerste ronde niet overleefd samen met Cath Luyten.

'We hadden allebei heel veel zenuwen. En dan word je nog telkens uit je concentratie gehaald door Steven Van Herreweghe. Maar het was een ongelofelijke ervaring', vertelt Caroline.

Ze besloten al op Kerstmis 2010 om zich in te schrijven. 'Deelnemen was een gok, gezien het hoge aantal inschrijvingen en ons gebrek aan quiz-ervaring. Na diverse tussenstappen werden we uiteindelijk geselecteerd. 'Ze vroegen ons waarom we wilden deelnemen, waarop wij spontaan antwoordden: 'Om onze grenzen te verleggen'.

'Familie en collega's boden zich spontaan aan om mee te gaan supporteren', vertelt Caroline. Toen ze de opnamestudio samen met Cath Luyten binnen ging, zat de tribune al vol. 'Mijn hartslag ging ongekend de hoogte in. Het werd nog spannend bij de laatste vraag, maar helaas, het mocht niet zijn', vertelt Caroline.

In een categorie over 'schildereitjes' haalde Steven Van Herreweghe in De pappenheimers drie beschilderde eitjes, gemodelleerd naar drie bekende koppen, boven. Het eerste ei droeg een rode baard (acteur Bruno Vanden Broucke van Het eiland en De Ronde), het tweede twee grijze plukjes haar (Dirk Frimout). Het derde ei was gewoon een ei met een paar streepjes op getekend. 'Zanger Milow', zei Van Herreweghe. Waarmee Milow goed op weg is een icoon te worden.

Evy Gruyaert hield er de spanning in, maar na een inhaalmanoeuvre kon Karen op de valreep het verlossende antwoord geven. Met €9000 zullen Karen en Jan zeker en vast een mooie tweede huwelijksreis krijgen.

Zullen het nog even met hun eerste huwelijksreis moeten stellen: Monique, Ilya en Erik Van Looy en Caroline, Katleen en Cath Luyten.

01-11-12

Cath Luyten in Vlaanderen vakantieland Nederland special, Holland natuurlijk: Drenthe


Cath Luyten in Vlaanderen vakantieland Nederland special, Holland natuurlijk: Drenthe

Waar is het gras groener dan een komkommer? Waar dobberen zeker zo veel bootjes op het water  als in Venetië? En waar zie je meer fietsen dan er inwoners zijn? In Holland Natuurlijk!

In Drenthe fietst Cath Luyten langs Eén en wandelt ze op de Aa. Terwijl de beken meanderen, luiden de schoolkinderen de klok van twaalf. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Herder en schaapskudde zorgen hier nog voor een paarse augustusmaand.

En waar puur natuur en hoogstaande computertechnologie samengaan, zet jij je tent neer. Bij Natuurkampeerplaats De Kijl volstaat one touch op het in-check screen voor Cath Luyten, even glijden met de pinpas en een nachtje slapen in het groen is zo geregeld. Voor wie dertig tinten groen toch te eentonig zijn, dansen de kleuren van het Boheems Paradijs. Pipowagens bezorgen de grootste clowns onder ons daar een vrolijk dak boven het hoofd.

Iets minder vrolijk wonen - voor de gangsters onder ons dan toch - is het in Veenhuizen, het meest criminele dorp van Nederland volgens Cath Luyten. Tijdens een rit met de boevenbus langs die oude strafkolonie kom je al snel te weten dat ‘Veenhuizen boeit’.

Holland? Natuurlijk!

REPORTER: Cath Luyten
REGISSEUR: Marleen Waerzeggers

Ook zin in een groen uitje zoals Cath Luyten deed naar Nederland?
Voor meer informatie kan je terecht bij het NBTC:
www.holland.com
Meer info over Drenthe krijg je op
www.drenthe.nl

Natuurkampeerterrein De Kijl

Ultramodern logeren doe je op natuurkampeerterrein De Kijl, niet te verwarren met een naturisten naakt camping. Kies een plekjes op de touchscreen en betaal net als Cath Luyten met de pinpas!

Het Boheems Paradijs

Ga net als Cath Luyten slapen als Pippo De Clown en Mamalou in de pippowagens van het Boheems Paradijs van Bert Strijtveen en Alice Lollinga.

Een weekend in Het Boheems paradijs kan vanaf 95 euro voor twee personen in een pipowagen en vanaf 195 euro in een vierpersoonswagen. Die prijzen zijn geldig voor het laagseizoen (alles behalve juli, augustus en weekends met een feestdag). Opgemaakte bedden, douches en schoonmaak zijn inbegrepen.
Adres: Den Hool 5, 7845 TG Holsloot (Nederland)


Venhuis
Ontdek Afrika in Nederland. Ga slapen net als Cath Luyten in het groen, op het water. In het Venhuis!

Een weekend in het Venhuis kan vanaf 137,50 euro voor twee personen.
Adres: Oldehofweg 5-7, 9337 TD Westervelde (Nederland)
Tel: +31 592 61 27 33
www.oldehof.nl

Balloo Hoeve
Ga net als Cath Luyten een ijsje eten op de zorgboerderij van Klaas en zijn makkers.

Drentsche Aa
Ga net als Cath Luyten over beekjes huppelen in Nationaal Park Drentsche Aa.
Adres: Informatiecentrum Balloërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo (Nederland)
www.schaapsskuddeballoerveld.nl
www.staatsbosbeheer.nl
www.drentscheaa.nl

Hunebedcentrum
Stenen tijdperk annoo 2012. Alles over de Hunebedden in Nederland vind je hier.
Adres: Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger (Nederland)
Tel: +31 599 23 63 74
www.hunebedcantrum.nl
info@hunebedcentrum.nl

Nationaal Gevangenismuseum
Waan je een gangster tijdens een ritje met de boevenbus in gevangenisdorp Veenhuizen.
Adres: Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen (Nederland)
Tel: +31 592 38 82 64
www.gevangenismuseum.nl
info@gevangenismuseum.nl

Nationaal Park Dwingelderveld
Ga net als herder Menno en Cath Luyten schaapjes tellen in Nationaal Park Dwingelderveld.
Adres: Benderse 22, 7963 RA Ruinen (Nederland)
Tel: +31 522 47 29 51
www.natuurmonumenten.nl
www.np-dwingelderveld.nl

Hou van Holland, 100 wandelingen door de natuur
In Hou van Holland vind je honderd wandelingen door de natuur die je laten zien hoe divers de natuur in Nederland is en dat er nog veel onontdekte plekken zijn (ISBN: 978-90-5767-473-0).
www.momedia.nl

ANWB Knooppuntenkaart
Met de ANWB Knooppuntenkaarten stippel je net als Cath Luyten snel de mooiste fietstochten uit aan de hand van duidelijke knooppunten. Er is nu ook een kaart voor Groningen en Drenthe (IBBN 978 90 180 3526 6).